Kautokeino - Alta vanha postitie  6-8. elokuuta 2013. Kahden GS voimin.

Ensimmäisenä päivänä ajettiin sorateitä Muonion puolelle kesäkämpälle. Noin 330 km. Täältä seuraavana päivänä käytiin postitie ajamassa läpi ja tultiin saunomaan illan päätteeksi. Noin 665 km. Kolmantena päivänä ajettiin kotia 195 km. Matkaa kertyi yhteensä n.1200 km.

6.8.2013 klo 12.00 maissa kokoontumispaikaksi oltiin sovittu  Muurolantie ja Palovaarantie risteys Törmäsjärvi.

1 osuus,    2 osuus,    3 osuus,    loppu pätkä 

Ensimmäisenä päivän kyy käärmeitä nähtiin tiellä aurinkoa ottamassa. Muutama oli näköjään jäänyt auton renkaan alle. Olisiko nähty lähemmäksi kymmenen käärmettä. Yhtään ei jäänyt onneksi renkaan alle. Tästä yhdestä otettiin enemmän kuvia. Lopuksi päästettiin sekin rauhassa jatkamaan matkaa. Eivät noi meille mitään pahaa aikoneet joten emme mekään niille mitään pahaa tehneet. Olihan lämpötila lähellä hellerajaa.

 

Ensimmäinen vähän hankalampi osuus oli Venejärven ja Kallon välillä. Itse olen ajanut tämän pätkän useasti ja kaverin pyörä piti myös saada katu uskottavan näköiseksi ennen Postitielle menemistä. "Rapaiseksi" Karhupalon ja Sadinlaen välillä. Kolarin ja Kittilän kuntien rajalla. Tästä on ajaneet poromiehet mönkijöillä. Yleensä poro aita on ollut tähän asti kiinni vaan nyt oli jostakin syystä auki. Poroaita on paliskuntien Kolari ja Alakylän väillä. Kun liikut niin muistathan myös pistää kiinni olevat poroaidat kiinni myös. Tämän pehmeämmän paikan jälkeen kivikkoinen osuus jossa pohjapanssari osui kiveen. Tielle päästyä piti tarkistaa vaurioita. Tästä matka jatkui Kallon - Jauhojärven kautta Ylläsjärvelle. Ylläsjärveltä maisematien kautta Äkäslompoloon. Maisematien alussa liikenne ympyrä joka ajettiin Esnkamiehen tyylillä. 

 

Kaupassa kävimme "kiroavan kauppiaan kaupassa" sekä tankkasimme vieressä olevalla TB asemalla.

Tästä jatkoimme Kuerjoella olevalle linkalle. Tästä ei joen kalat nouse ylös. Tästä on aikoinaan mennyt Hannukainen - Äkäslompolo tie. Joskus siihen aikaan kun on liikuttu hevosilla. Tästä jatkoimme kaivosalueen läpi valkeajoen tielle. Valkeajoen tie menee Hannukaisista Pakasaivoon. Tällä välin olikin  liikennettä muihin päivän aikana ajettuihin teihin verrattuna. Pakasaivoa kävimme katsomassa miltä se näyttää luonnossa.

 

Tästä majapaikkaan ei ollutkaan enää pitkä matka.

 

 

7.8.2013 klo 10.00 jälkeen lähdimme kohti postitietä. Tänä päivänä onkin suurin osa tiestä asvaltoitua. Soratietä oli vain postitien osuus.

Ensimmäinen pysähdys tehtiin Biggeluobbal kohdalla.

 

Seuraava pysähdys oli vähän ennen Masijoen siltaa.

    

Masijoen sillan jälkeen tiellä on suurin kivikko pätkä ennen kuin nousee avoimeen tunturiin. Päätin katsoa pysyykö pikku gessumies vauhdissa mukana. Pysyihän se. Tunturissa tien risteys josta aikoinaan tie mennyt Masiin. Lisäksi laavu jossa ei taaskaan puita että olisi makkarat paistanut.

 

Pikku bemaristi ei ilmeisesti nähnyt hyvin maisemia kun piti ajaa nyppylän päälle. Vai olisiko ollut EGO juttu.

 

Tästä ei olekaan pitkä matka kun tulee tiellä ainoan puron ylityksen kohta. Tässä oli melkein puolet vähemmän vettä kuin kesäkuun puolessa välin. Kenties satanut vähemmän. Ainakin tie siltä näytti kun ei vesilammikotkaan olleet niin isoja. Puron ylitys aika helppo tällä vedellä.

Alla vidoissa tyylinäytettä  650 GS ja 1200 GS ylityksestä

 

Vähän ennen 93 tielle tuloa porotiloja. Poromiesten koirat ei tykkää näköjään muusta kuin Hondan äänestä. Eivät kumminkaan ihan kenkiä syöneet.

 

Tältä loppupätkältä oli korjattu se monttu joka oli vielä 18.6.2013 tiellä. Lisäksi pieni sade kuurokin kasteli ettei tie pölissyt niin paljoa.  Porot laukovat pikku bemarin edellä vaan eipä ison edellä.

Video pätkä laakson laskeuduttua ennen Gargia Fjellstue.

 

Tästä jatkoimme Altaan jossa söimme ja tankkasimme pyörät. Palasimme pikitietä 93 siis Alta kanjonia katsoen takaisin Muonioon. Kautokeinossa joella oli vesigrossi kelkkailijat täydessä touhussa. Näytti siltä että harjoittelivat tulevia koitoksia varten.

 

 

 

Viimeisenä päivänä ajoimme Kolariin asti sorateitä. Hannukaisten vanhan rikastamon läpi. Kolarissa joimme kahvit. Jatkoimme matkaa Teuravuoman metsäntutkimus laitoksen kautta Korkealehtoon. Täältä ajoimme sorateitä myöden Väylänpäähän. Tästä loppu matka olikin pikitietä.

 

Postitie 6-8.8.2013 videot Youtubella soittolistana 16 videota   •40 minuuttia

 

 

Päivitetty 29.10.2013