Juhannus 2013  21-22.6.2013

Tarkoitus oli pitää normi juhannus. Siis selvin päin ja pyörällä kierrellen uusia maisemia. Edellinen meni pohjois- Norjassa. Lyhyesti tiivistäen tuli hiihdettyä kilpaa juhannuksena, uusia sorateitä tuli ajettua muutama. Autotupia kävin katsomassa kaksi.

Töistä pääsin aamulla ja 12 maissa lähdin kohti Kilpisjärveä. Kilpisjärvellä oli 16.15 jälkeen. Muoniossa tankkasin ja join kahvit muita taukoja ei pidetty. Matkaa tuli 400 km. Kisapaikalle matkaa 4 km joten heti hiihto varustus mukaan ja juoksuksi. Alku lämmittely tuli tehtyä MP kamppeilla kiiruhtaessa kisapaikalle. Ensimmäiset jo tulivat vastaan, ne jotka olivat kerinneet hiihtää. Tuloksia täällä

  

Kuuma ryhmä starttaa

  

Ajanottajat (taustalla Saanajärvi)                                                Matkalla kisapaikalle

 005_2013

 

IKINUORET MIEHET tyylinäytettä

 

  

Iltakahville Skiboteniin. Takasin tullessa kävin katsomassa onko nyt vettä putouksessa. Oli enemmän kuin heinäkuussa. Tämä putous on E6 Kilpisjärveä kohti 18.1 km ja tästä valtakunnan rajalle vielä matkaa 19.8 km. Paikassa N 69 15.573 E 20 34.700

     

Matkavarustus                                                                          Morsius huntu niminen vesiputous (20 km Suomen ja Norjan rajalta Skibotenia kohti)

 

Välillä Kilpisjärvi - Skibotn

  

Ahdaskurun silta juuri ennen rajaa. Ainut holvikaari silta jota eivät saksalaiset Lapin sodan aikana räjäyttäneet.

Lammasoaivi päällä meinasin käydä maisemia katsomassa. Korkeutta on  736,9 m. Vaan eipä sinne pääse kun puomi ja lukossa. Sen päällä on  tuulivoimala puisto.

  

Kalkkoaivin autiotupa.

  

 Moottoriajoneuvolla saa ajaa vain tuvalle. Jos jatkaa edemmäksi pitää olla metsähallituksen lupa. Tie on tosin sen kuntoinen ettei kaikilla autoilla pääse. Ja meni minullakin 23 km matkaa tunti. Tien aikoinaan saksalaiset rakennuttaneet turvaamaan pohjois- suomessa olevien joukkojen vetäytymistä Norjaan. Katso Operaatio Birke

 

Kalkkaiviin johtava tie saksalaisten tekemä. Huoltotie on Sturmbock Stellungia varten tehty aikoinaan. Kuvattu länteen päin ajettua.

     

Kittilän Lompolo ja paarmat tykkäsivät sylintereiden lämmöstä.  Mustavaaran autiotupa

  

Jatunissa meinasin käydä makkarat paistamassa jokivarressa olevassa laavussa. Katsoin etteikö ole tulipaikkaa vai onko pojan kolitiaset olleet "työn touhussa". Sitten huomasin että laavuhan on siirtynyt toistakymmentä metriä alemmaksi. Todenäköisesti toukokuun helteet saaneet joen tulvimaan siinä määrin että laavukin oli lähtenyt alavirtaa päin. Onneksi ei ollut avonaisella paikka muuten olisi löytynyt ties mistä. Taustalla olevat koivut estäneet laavun etenemisen.

  

Sotkajärven  lintutornin lähellä katos ja vierellä laavukin. Hyvä paikka vaikka yöpyä teltassa jos ei parempaa löydä.

 

Mella hiekkaa

Kalman tiellä kohti Kalmankaltiota. Noin viisi kilometriä ennen Kalmankaltiota maisemat tosi kauniit. Sanoisinpa että on ketuilla mella hiekkaa kaivettavana. Oikein nautinto ajaa tälläistä tietä.

 

Kalmantie noin 5 km ennen Kalmankaltiota.

 

ASC kytkettynä pois päältä.

 

Ounasjoentie Tepasto – Raattamaa

 

Raattamaan keskustaa

 

Päivitetty 4.7.2013