2014 juhannus

Keskiviikkona päätin lähteä käymään juhannuksena Norjassa. Pakkasin pyörän valmiiksi. Torstaina menin töihin ja perjantaiaamuna lähdin pohjoista kohti. Reissulla suunnistelin tehdä seuraavia asioita. Juhannushiihdot Kilpisjärvi, Haltin päälle juhannus yöksi, teltassa yötä ja vanha postitie Alta – Kautokeino.

 

1. Päivä 650 km. Ylitornio - Muonio - Kilpisjärvi - Kafjordelva - Sekkemo

 

Lähdin 10 jälkeen liikkeelle. Ensimmäinen pysähdys oli Shell Muonio kello näytti 12.30. Täällä oli hyvä lounas eteenkin keitossa kieli melkein suli mukana. Syötyäni ajoin ABC Muonio ja pyörään lisää meno vettä. Mitä perkelettä pankki korttia ei löydy lompakosta. Sitten muistin että sehän jäi työpaikalle työtakin taskuun. Soitin ja siellähän se kortti oli. Laskeskelin ettei polttoaine riitä Kilpisjärvelle ja takasi. Pitää jostain taikoa rahaa. Onneksi näin tutun auton kylällä, saman firman miehiä ja kuskina tuttu mies. Pysäytin auton ja pyysin että avaa työpaikan oven pistän lisää vaatetta. Tuli avaamaan oven ja siinä samalla kerroin kuinka "tulipalo" kiireellä olin lähtenyt Juhannus hiihtoihin. Sain siis  50 euron pika vipin!

Karesuvannossa tankkasin tankin täyteen ja join kahvit siinä samalla. Laskeskelin että nyt ainakin voin käydä Kilpisjärvellä mutkan.

Lámmasoaivi johtavan tien kohdalla pysähdyin. Portti oli taasen kiinni ja tietoa oli pohjolan kurapyöräilijöiden sivulla mikä merkki siellä puskassa piilossa on. Samalla nostin 80 km kytin ylös sieltä puskasta.

 

 

16.00 maissa olin Kilpisjärvellä ja tankkasin tankin täyteen. Vähän arvelutti että saako bensaa rahalla. Saihan sitä.

 

Retkeily keskuksessa olin 16.10 maissa ja hiihto kisat alkaa 16.30.  Ei kun sukset ja hiihto monot mukaan ja menoksi. Onneksi tänä vuonna olikin lunta jo lähempänä.

  

Tyylinäytettä juhannus hiihdoista

   

Palkintojen jaon jälkeen lähdin kohti Norjaa ja Haltin huippua. Kellon ollessa 19 hujakoilla.

    

Tiellä FV 333 nosustessa tunturiin alkoi tulla lunta vastaan.  Ensimmäinen kohta päästiin yli johon talvella tuiskun tuonut lunta.

  

Toinen kohta olikin täysi mahdottomuus ylittää. Tästä olisi tietä jatkunut vielä 11 km. Eli juhannus yö Haltille jäi saavuttamatta.

    

Kyseiset videota kyseisestä paikkaa.

  

Takasin tullessa laskiessa vuonoon oli jonkin näköinen pikku mökki. Kenties hätämajoitus. Tulisijakin oli vaan ei ollut mahdollista käyttää. Ei ollut puita eikä homi mennyt edes katosta läpi. Lisäksi tulisijan kansi halki josta piti savuhormin lähteä.

 

Tein siinä ruotsin armeijan pakki keittimillä ruokaa.

 

Tässä laaksossa olisi ihan hyvä ollut telttailla. Ja olihan siellä suomalinen autokin ja teltan olivat pystyttäneet.

    

Jatkettuani matkaa pysähdyin linja auto pysäkille pitämään taukoa. Ihmettelin kun lokki meinasi tulla päälle. Olin heidän varaamassa pesäpaikassa. 

 

  

 

päivä 370 km. Sekkemo - Alta - Garsia - Hetta

 

 

Tulin puolen yön paikkeilla ja pystytin teltan ja kömmin makupussiin nukkumaan. Heräsin vasta puolen päivän maissa kun vesi sade oli loppunut.

Aamulla telttaa pakkasessa huomasin koivun juurella jotain kimaltavaa. Kultainen korva rengas siinä oli. Korvarengas oli aika solmulla ja painoi vain 0,75 g. Lähdin matkaan navigaattori ei suostunut käynnistymään, oli saanut vettä sisuksiinsa.

Gargian jälkeen tunturiin noustessa alkoi näyttään että lunta oli tullut täällä viime yönä. Yksi rumpu oli hieman syöpynyt kevät tulvissa. Siitä kuitenkin pääsi ihan hyvin pyörällä yli.

    

Siltakin oli paikoillaan ja video sillalta eteen päin.

   

Sitten tulikin lunta enemmän vastaan yritin puske läpi ja siihen istui. Tästä linkki missä rumpu ja missä tuli lumi este vastaan.

  

   

Garsiassa olikin muitakin pyöriä. Ei näyttänyt sellaisilta että olisivat edes yrittäneet postitielle.

 

Pikefossen onhan tästä joku moottorikelkallakin ajanut. Katsoppa onko järkeä?

   

Hetan Shellillä vielä viimeiset setelit automaattiin. Ja arvelutti saako bensiiniä rahalla. Saihan sitä.

  

Sain 15 eurolla 8,48 litraa 95E bensiiniä. Siinä ja siinä riittääkö Kolariin.

 

Hetan majatalossa olin yötä. Siinä illalla juttelin saksalaisen miehen kanssa. Oli menossa Nordkappiin. Annoin muutamia vinkkejä pohjois- Norjasta.  Pienessä mökissä olin yötä, joka oli tunnelmallinen. Ja vanhan ajan hetekassa sai hyvät unet. Aamupala oli ruhtinaallinen . Kaiken lisäksi sain Pieseltä 50 euroa rahaa lainaan että pääsen varmasti kotia. Ja kertoohan majatalon tuuli viirikin kuinka kauan majatalo on kestittänyt vieraita.

  

Video Hetan Majatalon pihalta.

 

 

3 päivä. 300 km. Hetta - Muonio - Pyssykorva - Pakasaivo - Hannukainen - Kolari - Ylitornio

Kotimatkalla työkaverin mökillä kahvilla ja siitä sitten oman mökin kautta kotia.

 

 

Tässä videot soittolistana.

 

 

 

Kaikki meni suunnitelmallisesti vaikka unohdinkin sen pankkikortin työpaikalle.

Kiitokset vielä kuuluu  Muonion palopäällikölle Pekka ja Pieselle (niki pohjolan kurapyöräilijöiden sivulla) teitte reissustani onnistuneen :)