16-17.5.2014 reissu itärajan tuntumaan.

Edellisellä viikon loppuna käytiin ajamassa Ruotsin Pajalassa ja silloin sovittiin  että la 17.5 käydään Kontiomäen sellillä syömässä. Ruoka kuulema hyvää ja niin se olikin.

 

Itse lähdin jo perjantaina koska ajatuksena oli käydä Hevonperse laavulla.  Mäntyvaarassa pysähdyin muistomerkkejä katselemaan Isosta rytinästä. Ajoin Rovaniemen kautta Kemijärvelle ja siitä Kuusamon perukoille.

  

Vähän ennen kuin saavuin Kuusinkijoki varteen huomasin että Suorajärvihän on ihan muutaman kilometrin päässä. ABBM 2015 suunniteltu tänne. Piipahdin mutkan Suorajärvellä. Tästä jatkoin Hevonperse laavulle. Jonne en päässyt kun alla maantierenkaat ja viimeiset 1,8 km osittain tie lumisena.

  

Palasin hieman takaisi Paljakantietä noin 5 km. Siitä löytyi hyvä paikka olla yötä. Tässä oli kota Kuusinkijoen varrella.

  

      

Valtasin västäräkin varaaman pesäpaikan. Video aamulla heräämisen jälkeen.

 

 

17.5.2014 Aamupalan syötyä kohti Kuusamoa. Kävin katsomassa onko koulukaveri töissä, ei ollut. Tankille ABC ja  join siinä samalla aamukahvit. Sorateille en lähtenyt nyt.

 

Raatteen portilla olin 11 maissa. Tässä kävin kahvilla ja katsoin ulkona olleita tykkejä, yms. Huomioin heti että tykit suunnattu länteen. Kuten itärajan toisellakin puolen kaikki näkemäni sotamuistomerkit suunnattu länteen. (Memorial to the Defenders of Soviet Transarctic)

 

  

Tässä tankissa varmaan ollut fiilikset kuin sillipurkissa.

  

Talvisodan Monumentti on kenttä, johon asetellaan kivi Suomussalmen taisteluissa 1939-40 kaatuneille sotilaille.

  

Tästä jatkoin matkaa Suomussalmen kirkon kylälle. Jossa kävin kirkon sankari hautuumaalla.

   

Tästä kohti Ämmänsaaren keskustaa josta jatkoin matkaa Kontiomäelle.  Kontiomäen shellillä kävin syömässä ja kerkesin ottaa puolen tunnin ruokalevotkin ennen kuin kaverit saapuivat paikalle. Kajaanissa oli ilmeisesti jokin tapahtuma koska moottoripyöriä ja tuunattuja autoja meni sinnepäin paljon.

Ilma alkoi vihdoinkin olemaan kesäinen. Utajärvellä pysähdyimme ja lämpötila jo meni 20 paremmalle puolen.

 

Oulun jälkeen lämpötila tippui 8 paikkeille. Tuuli lännestä eli mereltä. Pysähdyimme vielä Merihelmessä kahville. Tästä jatkoimme Torniota kohti. Kemin jälkeen satoi hivenen vettä. Aurinko tuli taasen Karungin jälkeen näkösälle vaan lämpötila pysyi 8 asteen paikkeilla.

 

Matakaa kertyi hieman yli 1000 km.